Vwo Plusklassen

Ben je nieuwsgierig, leer je graag en hou je van een uitdaging? Dan voel je je vast thuis in de Plusklas. Misschien ken je het woord ‘plusklas’ al van de basisschool. De Plusroute op het OVC is iets anders!

In de vwo Plusklas bereiden wij jou optimaal voor op het wetenschappelijk onderwijs, zowel in kennis als in vaardigheden. We besteden veel aandacht aan de '21e eeuwse vaardigheden'. Denk bijvoorbeeld aan kritisch denken, creativiteit, samenwerking en probleemoplossend denken. Je oefent die vaardigheden tijdens de projectweken maar ook in de lessen. Je gaat ontdekken hoe verschillende vakken gecombineerd worden voor het oplossen van vragen. In de Plusroute krijg je een aantal vakken die 'anders' zijn:

  • Wetenschapsoriëntatie: hier leer je alles over de verschillende manieren van onderzoek doen net als op de universiteit. 
  • Classics: bij dit vak leer je de basis van Latijn, maak je kennis met Grieks en leer je over de Griekse en Romeinse oudheid. Dit vak is goed voor je algemene ontwikkeling en zelfontplooiing. In het tweede leerjaar maak je een keuze voor Atheneum Plus (zonder klassieke talen) of Gymnasium Plus (met klassieke talen).
  • Cambridge Engels: vanaf de eerste les wordt alleen maar Engels gesproken. Zo leer je sneller de taal. Na een aantal jaren kun je een internationaal erkend diploma halen.
  • Debat en Filosofie: deze vakken staan niet apart op het rooster maar komen aan bod bij Nederlands, Engels en Geschiedenis

Bij de vwo Plusklassen bieden we je zoveel mogelijk maatwerk zodat je lekker in je eigen tempo kunt werken en kiezen voor welk vak je meer of minder doet.

Een coach helpt je bij het maken van die keuzes en begeleidt je bij je persoonlijke ontwikkeling.

Ook neem je deel aan één van de talentklassen Kunst, Sport, I AM of Science.

Wie kan deelnemen? 

  • Je moet een 'enkelvoudig' vwo-advies van de basisschool krijgen. 
  • Je doet mee aan de screening van de vwo Plusklas. Dit betekent dat je na inschrijving wordt uitgenodigd om op school mee te doen aan een aantal opdrachten. Dan kijken we of je kunt samenwerken, dieper doordenkt over bepaalde onderwerpen en verbanden kunt leggen.
  • Na de 'screening' krijg je een bericht waarin kan staan: - toegelaten tot de vwo Plusklas, - Naar de vwo Plusklas met een aandachtsgebied (bijvoorbeeld als we zien dat je nog moeite hebt om gedachten onder woorden te brengen, maar dat zeer waarschijnlijk wel kan leren), of - toegelaten tot de afdeling vwo regulier (dat is dan geen Plusklas). Dit betekent dat je op het OVC altijd verzekerd bent van een plekje op het vwo.
  • Voor de Plusklas betaal je € 200,- extra (exclusief examenkosten) per jaar. Door dit bedrag kan je persoonlijke coach jouw talenten helpen ontwikkelen en doe je mee aan leuke en leerzame excursies.