Oostvaarders College: mobielvrije school

Oostvaarders College: mobielvrije school

Het beleid van het OVC is: geen mobieltjes en andere devices in het schoolgebouw, behalve de laptop die tijdens lessen wordt gebruikt. Het overgrote deel van de leerlingen, ouders en docenten zijn tevreden met de keuze voor een mobielvrije school. Uiteraard is er meer ruimte voor persoonlijke ontmoeting. Mevrouw Van den Boogaard, rector: ‘Je ziet leerlingen tussen de lessen door in de aula spelletjes doen of even naar buiten gaan. De leerlingen zeggen je meer gedag en praten met elkaar. We hadden al een goed schoolklimaat, maar dit komt de sfeer nog meer ten goede.’

Op een school met 1500 leerlingen kwamen er welgeteld twee reacties van ouders binnen die het besluit om mobielvrij te worden niet konden waarderen. Zij vreesden dat hiermee modern onderwijs in het gedrang kwam. Dat is niet het geval: internet gebruiken voor schooldoeleinden en daarmee de wereld ontdekken kan nog steeds via de laptop.

Docenten zijn blij met meer rust in de klas. Behalve een kort moment ’s ochtends om absenten te noteren, hebben zij hun mobiel in bureau of tas. Mocht er een noodgeval zijn, dan is bereikbaarheid via de receptie van de school gegarandeerd.