Unesco

Het Oostvaarders College is de enige UNESCO-school van Almere. UNESCO is de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie. Als UNESCO-school maken we deel uit van een wereldwijd netwerk van ongeveer 10.000 scholen. In Nederland zijn dat er nog maar 41, dus het is best bijzonder dat we een UNESCO-school zijn.

Wat betekent dit?

Het doel van UNESCO is om begrip voor elkaars land en cultuur te bevorderen, en daarmee de wereldvrede. Wij vertalen dat door in thema’s als mensenrechten, milieu, burgerschap, kunst en cultuur. Bij het OVC leer je aan de hand van deze thema’s verder te kijken. En grenzen te verleggen. Letterlijk en figuurlijk. Hoe kijk je bijvoorbeeld naar jouw aandeel als burger, over de muur van je huis, van je woonplaats en van je land? En hoe kijk je hiernaar als je een andere pet opzet bijvoorbeeld die van regeringsleider? Welke waarden spelen daarbij een rol en hoe weeg je die tegen elkaar af?

Op het OVC organiseren wij bijvoorbeeld debatten, waardoor je leert om jouw mening goed te verdedigen. Ook ga je op excursie of kun je je opgeven voor het uitwisselingsprogramma om een andere cultuur te ontdekken. Kortom, op het OVC leer je kritisch na te denken over allerlei zaken in de wereld, maak je kennis met andere culturen en leer je je te verplaatsen in andermans schoenen. Deze manier van grensverleggend onderwijs maakt dat wij ons UNESCO-school mogen noemen.

Het OVC is aangesloten bij het netwerk UNESCO scholen. Voor meer informatie, kun je een kijkje nemen op hun website.

Nieuws over onze UNESCO-activiteiten

Benieuwd naar de (internationale) activiteiten die het OVC organiseert onder de vlag van UNESCO? Bekijk dan (verslagen van) onze activiteiten in het OVContact, in het beleidsplan, onder het kopje Internationalisering of Global Citizen school.