Hond Jip helpt leerlingen te ontspannen

Hond Jip helpt leerlingen te ontspannen

Floor Vercauteren, trajectbegeleider en eigenaar van Jip is enthousiast: “Het effect van Jip is zó positief. Ook als hij gewoon lekker ligt te slapen.”

“Op de vorige school waar ik werkte, nam ik wel eens mijn toenmalige hond mee. Dat deed de leerlingen altijd zo goed”, vertelt Floor. Inmiddels werkt ze bij de trajectbegeleiding van het OVC en ondersteunt ze leerlingen met autisme en angststoornissen. “Ik was ervan overtuigd dat de leerlingen hier ook gebaat zouden zijn bij de aanwezigheid van een hond.”

Aaien bij overprikkeling
Jip is er nog maar kort, maar de voordelen zijn nu al zichtbaar. “Wanneer een overprikkelde leerling naar ons toe komt kan hij Jip aaien. Hij ontspant daardoor veel sneller dan voorheen en is zo weer klaar om naar de les te gaan. Dit resultaat is echt verbluffend.”

Werktaak: laat je knuffelen
Floor is blij dat haar idee positief ontvangen is. “Met de goedkeuring van rector Mark Manders ging ik op zoek naar een hypoallergene hond. Niemand mag namelijk last van allergieën krijgen.” De huskydoodle, die op school enthousiast ontvangen wordt, is zelf nog maar dertien weken oud.

Jip is gestart met een puppy cursus en Floor gaat in november via stichting contacthond op een vierdaagse cursus hondenbegeleider. In januari kunnen zij dan samen meedoen aan een training teamwork van Sascha Gaus. Als alle begeleidingsvaardigheden zijn ontwikkeld krijgen Jip en Floor een certificaat.

Jips werkdag bestaat nu vooral nog uit spelen, geaaid en geknuffeld worden, buiten lopen en slapen. “Misschien dat de invulling iets verandert naarmate hij ouder wordt”, aldus Floor. “Maar het doel om leerlingen die het lastig hebben een fijn gevoel te geven, is nu al bereikt!”

https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/175125/een-hond-op-school-voor-overprikkelde-leerlingen