Scholierenverkiezingen

Scholierenverkiezingen

Bekijk hier de uitslag van de landelijke Scholierenverkiezingen en de uitslagen per school. 

Het Oostvaarders College doet met de hele school mee aan de landelijke Scholierenverkiezingen. Met je leerlingpas kun je op maandag 13 maart tot 16.30 u en dinsdag 14 maart tot 13.30 u je stem uitbrengen op de politieke partij die het beste bij jou past.

De uitslag wordt op dinsdag 14 maart aan het eind van de dag bekend gemaakt. Helaas telt je stem niet mee voor de echte verkiezingen op woensdag 15 maart. In Nederland mag je pas stemmen als je achttien jaar of ouder bent. Toch is het leuk om alvast uit te zoeken met welke partij jouw ideeën het meeste overeenkomen.

Welke partij past bij jou?

Om je een handje te helpen met het maken van je keuze is de www.jongerenkieswijzer.nl ontwikkeld. Je hoeft de uitkomst van deze kieswijzer natuurlijk niet blindelings op te volgen. Als jij denkt dat een andere partij toch beter bij je past, is dat ook prima. Je kunt eventueel ook nog gebruik maken van de www.stemwijzer.nl om tot een keuze te komen.

Waar en hoe kun je stemmen?

Het stembureau wordt bemenst door leerlingen van het OVC en bevindt zich in lokaal 016 in het zogenaamde ‘aquarium’. Je krijgt van de voorzitter van het stembureau ter plaatse een stembiljet overhandigd. Je stemt door een hokje van een politieke partij rood te maken op het stembiljet. Heb je op het stembiljet meer hokjes rood gemaakt of bijvoegingen (tekst of tekeningen) geplaatst dan wordt het stembiljet ongeldig. Als je je bij het invullen hebt vergist, geef je het stembiljet aan de voorzitter terug en vraag je een nieuw stembiljet. De voorzitter geeft je éénmaal een nieuw stembiljet. Na het invullen vouw je het stembiljet zo dicht dat de namen van de partijen niet zichtbaar zijn en doe je het stembiljet in de stembus.

Je stemt blanco door geen wit hokje rood te maken en niet op het stembiljet te schrijven of te tekenen. Je vouwt het onbeschreven stembiljet dicht en stopt het in de stembus.

Zonder je leerlingpas kun je niet je stem uitbrengen. Het is daarom van groot belang dat je je leerlingpas niet vergeet mee te nemen.

H. Exel
Coördinator Unesco

Unescothema: burgerschap