Oostvaarders-debatteam door naar finale NK debatteren.

Oostvaarders-debatteam door naar finale NK debatteren.

Het NK debatteren is een toernooi waarbij gedebatteerd wordt met vaste spreektijden (ieder krijgt 4 minuten behalve de conclusiebeurt die twee minuten duurt). In jouw betoog mag je enkel onderbroken worden via een zogenaamde POI (het stellen van een vraag). Deze debatvorm vraagt nogal wat van de debaters, zoals een goede structuur waarbij de belangrijkste argumenten van de tegenstander dienen te worden verwerkt en weerlegd in het eigen betoog. Bovendien moet het geheel ook nog eens gepaard gaan met een aantrekkelijke presentatie.

Vrijdag 1 december was de laatste voorronde van dit toernooi. Er deden vrijdag 42 teams mee die de strijd aangingen voor de laatste 10 finaleplaatsen. Het OVC-debatteam dat bestaat uit Tony Gajadien, Quinten Alserda, Lisa Leenstra en Evy de Joode, wist alle drie de debatrondes te winnen.

De eerste stelling ging over het verbod op palmolie. Het Oostvaarders College trok een duidelijke lijn: Wat lost een verbod in Nederland op? Met mooie voorbeelden en gespeelde boosheid werd duidelijk gemaakt dat we de dialoog moeten blijven aangaan. In het tweede debat was het team voor de stelling dat alcoholreclame dient te worden verboden. Een uitgekiend plan werd tot het einde goed volgehouden en de tegenstander kon nauwelijks gaten schieten in het betoog. Het laatste debat was een improvisatie-stelling: ‘Vloggers moeten verplicht een politicus interviewen’. Een stelling waar het er om gaat heel duidelijk in je definitie te zijn. Dit was de voorstander niet en het OVC debatteam maakte daar gretig gebruik van. Wat is de sanctie? Hoe gaat u het controleren? Maakt het uit hoeveel volgers de vlogger heeft? Op al deze vragen konden de voorstanders geen goed antwoord geven, waardoor ode winst naar het OVC ging.

Al met al een buitengewoon goede prestatie van dit debatteam dat nu al zin heeft in de finale op 20 januari in Utrecht.